SIKKENS VIERT 20 JAAR COLOUR FUTURES

Verhaal per jaar 2004 - 2023


Al onze Kleuren van het Jaar van de voorbije twee decennia vertellen het verhaal van een moment in de tijd. Ze werden zorgvuldig geselecteerd op basis van wereldwijde inzichten en de expertise van onze kleurspecialisten in het Global Aesthetic Center en bieden ons een kijk op de veranderende tijdsgeest. Op 20 jaar tijd hebben we een spectaculaire verschuiving gezien naar neutrale, natuurlijke kleuren – een trend die dit jaar een hoogtepunt bereikt met een Kleur van het Jaar 2023 die volledig is geïnspireerd op de natuur: Wild Wonder™. 

Ontdek ons CELEBRATION boek!


Twee decennia trendonderzoek en kleurenanalyse.

De rokken worden korter wanneer het economisch slechter gaat en omgekeerd. Het is algemeen bekend dat wat er in de samenleving gebeurt onze mening beïnvloedt over hoe wij onze leefomgeving en onze huizen zien. Voor een verffabrikant als AkzoNobel is het erg belangrijk om vooraf te weten welke kleuren mensen in de toekomst mooi zullen vinden.

Elk jaar nodigt het Global Aesthetic Center van AkzoNobel een groep van internationale design- en trendexperts uit om de kleurentrends te bespreken en voorspellen, ook bekend als het Colour Futures-project.

Hieronder volgt een overzicht van de trends van 2004 tot 2023. Elk jaar wordt één centraal idee geïdentificeerd die deze trends met elkaar verbindt.

Sikkens Kleur van het jaar 2022

Bright Skies™


We bevinden ons op een keerpunt. De pandemie zorgde voor veranderingen in alle aspecten van ons leven – sociale, economische, ecologische – en werkte als een katalysator voor nieuwe manieren van denken. Nu de wolken langzaam verdwijnen, is het tijd voor een frisse benadering van alles.

Bright Skies™ is een licht, luchtig blauw dat fris, open en goed voor de geest is. Als weerspiegeling van de grenzeloze luchten om ons heen, brengt het een vleugje van de natuurlijke wereld naar binnen en kan het elke ruimte tot leven brengen. 

Sikkens Kleur van het jaar 2023

Wild Wonder™


Het nederige zaadje is de tovenaar van de natuurlijke wereld. Het is ontworpen om mee te vliegen met de wind, om te groeien door de regen, om de kleine plant die het in zich heeft te voeden, het is een machtige bron in een minuscule huid; een transformatie die op het punt staat zich te voltrekken. Dit jaar kozen we Seeds of Wonder als thema om je te inspireren om de magie van de natuur te vatten en in je omgeving te brengen.

Wild Wonder™ is een positieve, stralende en natuurlijke tint die ons, door ons te verbinden met de natuurlijke wereld, kan helpen ons beter te voelen in onze ruimten.

Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.