Zowel Alphatex SF en Alpha Cover Mat SF nu gemaakt op basis van biobased grondstoffen: Zelfde kwaliteit, lagere CO2 uitstoot*

* in vergelijking met oude formule

Sikkens heeft een duurzame missie! Daarom worden Alphatex SF en Alpha Cover Mat SF vanaf nu gemaakt op basis van biobased grondstoffen. Het resultaat: twee producten identiek aan het “oude” product, maar aan een lagere CO2 uitstoot. Zo werken we mee aan de strijd tegen de opwarming van de aarde. 

Wat is biobased?

Voor het maken van verf worden verschillende grondstoffen gebruikt, bijvoorbeeld bindmiddel. Dit bindmiddel wordt biobased wanneer het (gedeeltelijk) gemaakt wordt van hernieuwbare grondstoffen. Hernieuwbare grondstoffen zijn grondstoffen die terug kunnen groeien binnen de levensduur van een product. Grondstoffen die niet teruggroeien, waaronder aardolie, worden fossiele grondstoffen genoemd.

Vanwege die hernieuwbare grondstoffen in Alphatex SF en Alpha Cover Mat SF, heeft Sikkens een officieel REDcert² certificaat gekregen voor deze producten. Wanneer je met deze producten schildert zal je geen verschil merken. Niet in de verwerking, noch in het eindresultaat. 

Red Cert2

Lagere CO2 uitstoot 

 

Het gebruik van hernieuwbare grondstoffen heeft twee voordelen:

  1. Het put de aarde niet uit. Deze grondstoffen groeien namelijk weer terug
  2. Een verlaagde CO2 uitstoot in vergelijking met fossiele grondstoffen. Zo worden er bijvoorbeeld bijproducten van hout (denk aan pulp) gebruikt. 

 

Wat levert dit juist op?

 

In het geval van Sikkens Alphatex SF en Sikkens Cover Mat SF scheelt dit jaarlijks 65K ton CO2!* Dat staat gelijk aan 2500 ritjes van Antwerpen naar Amsterdam met de auto**. Dezelfde kwaliteit, maar met een lagere uitstoot. Wat wil je nog meer?

*Besparing of grondstof niveau. Gebaseerd op het verkoopvolume van Alphatex SF in de Benelux in 2020

** Bron: Carbon Trust

Biomassa balans methodiek

 

Om aan te kunnen tonen dat Alphatex SF en Alpha Cover Mat SF daadwerkelijk biobased grondstoffen bevat, maakt Sikkens gebruik van de biomassa balans methodiek.

Dit is een methode waarbij de mate van biobased gehalte wordt bepaald o.b.v. het gehele productieproces. In plaats van alleen fossiele grondstoffen te gebruiken, vragen wij onze leveranciers ook biomassa toe te voegen, zoals restmaterialen van hout. Zij mengen beide in het bestaande productieproces en wijzen de biobased grondstoffen toe aan specifieke producten, zoals het bindmiddel dat wij aankopen. Het exacte percentage biobased grondstoffen kan daarom echter niet gemeten worden in het eindproduct.

Klinkt ingewikkeld? Is het ook! Je kunt het misschien nog het best vergelijken met groene stroom. Ook dit is een mix van groene energie (bijvoorbeeld windenergie) en grijze energie.

Fetching the data, plz wait..