AkzoNobel

Zaanstad, Nederland

Geef de Zaan en zijn natuur terug aan de bewoners

Water speelt voor de gemeente Zaanstad, ten noordwesten van Amsterdam, een grote rol. In het Zuiden vormt het IJ, de verbinding van Amsterdam met de Noordzee, de grens met het stadsgebied; de Zaan slingert door het stadscentrum, waaraan het stadje ook haar naam dankt. Maar gevormd werd de stad door de industrie die zich langs de waterwegen vestigde.

Met de bloei van Amsterdam in de 17e eeuw begon de vroege industrialisering die de regio de titel "eerste industriegebied van Europa" opleverde. Onder het motto "Geef de Zaan terug aan de bewoners" moesten de gebieden langs de Zaan weer toegankelijk worden voor de bewoners. Eén element daarbij is het wooncomplex Zaanwerf, met meer dan 300 woningen en een industrieterrein van 600m², van het Frans-Nederlandse architectenduo Tania Concko en Pierre Gautier. Centrum van de oeverbebouwing is een negen etages tellend houten woonblok met houtskeletbouwwijze. Grote delen van de gevel zijn voorzien van een red-cedar-beplating, terwijl voor de raamkozijnen donkerrood meranti werd gebruikt. Hout, zowel als bouwmateriaal als handelswaar, was vroeger in de regio alom vertegenwoordigd - en dat is nu ook weer het geval. Tegelijkertijd onderstreept de natuurlijke gevelbeplating de weer herstelde verbinding tussen natuur en stad. Daarom moet het hout ook zo veel mogelijk naturel overkomen.

Om beschermd te zijn tegen de weersinvloeden werd het twee keer met Cetol Novatech gebeitst. Vooral de raamkozijnen van meranti vormden een uitdaging. Het grofporige hout heeft een hoogwaardige coating en een zorgvuldige behandeling nodig, en wel met de rijk aan vaste stoffen en oplosmiddelarme houtbeits op basis van high-solid-harsen. Dankzij de natuurlijke uitstraling is het gebouw een populaire ontmoetingsplaats voor wandelaars geworden die op de nieuwe promenade langs de Zaan flaneren - wat dat betreft is de verbinding dus geslaagd.