AkzoNobel

Sporthal, Farciennes

Deze sporthal kreeg een kunstzinnige, kleurrijke make-over.

‘All-terrain', zo omschrijft de schilder El Niño zichzelf. Hij voelt zich op elk terrein thuis en kent de volkswijken van Charleroi als zijn broekzak. Eerst deed hij zijn ding voor het Couleurs Carolo project van Levis. Daarna ging hij de werf op met Sikkens en de architecten van Reservoir A. Samen gaven ze de gemeentelijke sporthal van Farciennes een kleurige make-over.

Wie de sporthal vandaag ziet, zou nooit kunnen raden dat het oorspronkelijke gebouw uit 1980 dateert. Zowel binnen als buiten is de transformatie compleet. In het interieur zijn maar twee kleuren gebruikt, rood en geel. Ze hebben een signaalfunctie want rode zones zijn voor de sporters en gele voor de bezoekers. De grote volleybalzaal is gemoderniseerd en geschikt voor kampioenschappen op nationaal niveau. Vanbuiten wilden de architecten het gebouw een eigen smoel geven. Ze ontwierpen een opvallende ingang die opgebouwd is uit rode metalen roosters. Vervolgens vroegen ze aan El Niño om een muurschildering van 500 vierkante meter te maken. De kunstenaar pakte z'n spraycans en creëerde uit de losse pols een gigantisch geometrisch patroon. Daarna volgde wekenlang geduldig schilderwerk met Sikkens verf in meer dan 40 verschillende kleuren. Het resultaat: een gedurfde gevel die jongeren direct aanspreekt.

Kleuren in beweging

De krachtige, dynamische lijnen van El Niño Sluiten helemaalaan bij de wereld van de sport. “Ik wil een gevoel van beweging oproepen”, vertelt de kunstenaar. “Daarbij gebruik ik de kruisvorm als een terugkerend patroon. Denk aan het silhouet van een volleyspeler met gespreide armen en benen. Of kijk naar het plafond van de sporthal, waar de neonverlichting in een kruisvormig raster is aangebracht.”

De muurschildering is in het najaar van 2012 gerealiseerd met Sikkens gevelverven. De gevelstenen heb ik eerst gereinigd met een hogedrukspuit. Daarna heb ik een laag Sikkens Alpha Aquafix aangebracht, een kleurloze en goed fixerende primer. De geometrische tekening heb ik op de muur gespoten met een zwarte spraycan. Om de kleuren aan te brengen ging ik in twee stappen tewerk. Eerst gebruikte ik een smalle verfroller om de randen mooi af te lijnen. Daarna vulde ik de kleurvlakken in met een normale gevelroller. Het verfsysteem bestond uit één laag Sikkens Alpha Topcoat en een of meer lagen Sikkens Alphatex IQ. Het totale aantal lagen varieerde afhankelijk van de ondergrond en het dekkend vermogen van de kleur.” Binnenin het gebouw heb ik ook nog de belettering gedaan. Een puur technisch werkje. Het sobere lettertype is gekozen door de architect Georgios Maillis.”

www.elnino.be
www.reservoira.org