AkzoNobel

Middelheimuseum, Antwerpen

Indrukwekkend kunstpaviljoen van architecten Robbrecht en Daem

Voor het Middelheimmuseum ontwierpen Robbrecht en Daem een opvallend onopvallend bouwwerk. Dit halfopen paviljoen, met gebogen staalplaten en schermen van traliewerk, is innig verweven met de natuur. De grijsgroene kleur en het ruwe metaalaspect versterken het gevoel van camouflage.

Harmonie van de getallen

‘We hebben dit bouwwerk Het Huis genoemd omdat het de afmetingen heeft van een huis', zegt Paul Robbrecht. Het staat naadloos ingeplant in de Hortiflora, de oude plantentuin. ‘Voor het grondplan zijn we vertrokken van een rechthoek waarin we vier insnijdingen hebben gemaakt. Zo ontstaat een spel van diagonale lijnen die zowel binnen als buiten doorgetrokken worden. Het Huis is natuur in de architectuur. Het plafond is net een bladerdak: ribben en knopen creëren een gevoel van beweging. Door de open roosterwanden heeft de wind vrij spel en valt er zelfs een drupje regen binnen. Op de betonvloer ontstaat een boeiend spel van licht en schaduw, dat doet denken aan de manier waarop hagen en bomen het zonlicht filteren. Alles ademt rust en harmonie.