AkzoNobel

Le Grand Hornu, Mons

Duurzaam engagement van Sikkens bekroond

Sikkens staat al jaren synoniem voor voortdurende innovatie. Daarmee streeft het naar klanten-tevredenheid maar wil het wereldwijd ook een katalysator zijn van duurzame sociale en maatschappelijke projecten met een hoge toegevoegde waarde. Het partnerschap met le Grand-Hornu, dat bekroond werd met de Caïus-prijs 2012, is een perfecte illustratie van de vaste wil van Sikkens om zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid te dragen in de stimulering van de verfsector.

De mijnwerkerswijk van Grand-Hornu: nieuwe kleuren, een nieuwe harmonie

Op een tiental kilometer van Mons staat de monumentale mijnsite van Grand-Hornu. Deze neoklassieke tempel van de industrie werd tussen 1810 en 1830 opgetrokken. Rond een enorm ellipsvormig binnenplein liggen verschillende werkplaatsen. De arbeiders werden gehuisvest in een cité met 450 huisjes aan de poort van de fabriek. In 1989 werd het monument overgenomen door de provincie Henegouwen en kreeg het een publieke functie: met Grand-Hornu Images en het Musée des Arts Contemporains groeide de site uit tot een toonaangevend centrum voor kunst en design. Sinds 1 juli 2012 is het monument door de UNESCO op de Werelderfgoedlijst gezet.

Stichting Grand-Hornu

Op 21 maart werd de Stichting Grand-Hornu boven de doopvont gehouden, met AkzoNobel en BNP Paribas als belangrijkste privépartners. Het eerste grote project van de stichting is de renovatie van de historische arbeiderswijk. Tegen eind 2014 krijgen alle 450 huisjes een opgeknapte façade met verf van Sikkens Het project is méér dan een schoonheidsoperatie, er is ook een belangrijke sociale dimensie. Heel wat citéhuisjes zijn eigendom van vroegere mijnarbeiders of worden bewoond door hun kinderen en kleinkinderen.

Historisch verantwoord kleurenpalet

Eén van de huisjes is al af en doet dienst als Projecthuis en kantoor van de stichting. In het Projecthuis kunnen wijkbewoners terecht met al hun vragen over de schilderwerken. Ze krijgen er ook advies om hun interieur te renoveren en worden geholpen met het aanvragen van overheidspremies. De kleurspecialisten van Sikkens hebben voor elke straat een palet samengesteld met harmonieuze en historisch verantwoorde tinten. Elke eigenaar mag daaruit een kleur kiezen voor zijn gevel. De kleur van het Projecthuis, een zacht en warm geel, keert in elke straat terug en zorgt voor eenheid in de wijk.