AkzoNobel

Kursaal, Oostende

Multifunctionele zalen mét zeezicht.

Het vernieuwde kursaal van Oostende is één van de mooiste zaalcomplexen van België. Het pakt uit met een vernieuwd auditorium, vier multifunctionele zalen, drie restaurants en een loungebar.

In 2000 kreeg het architectenbureau Storme-Van Ranst de opdracht om een renovatieplan uit te tekenen. Een moeilijke opdracht, want de originele architectuur moest verzoend worden met de technische eisen van een hedendaagse evenementenhal. De staat van het gebouw was zo slecht dat bijna alle gevelmaterialen en interieuronderdelen moesten worden vervangen.

Het opknappen van het interieur stelde de werfleiding voor een uitdaging. Samen met de mensen van Sikkens werd voor elk probleem een oplossing gezocht.

Systemen

Voor de muren werden twee soorten primers gebruikt: Alphacryl Primer, een acrylaatmuurprimer, en Alpha Sastoprim, een synthetische muurprimer. Voor de afwerking viel de keuze op een volledig solventvrije latexverf: Alphatex SF. De trappen en leuningen werden behandeld met Cetol houtbescherming. De prachtige lambriseringen in Sloveense eik, die typerend zijn voor het fifties interieur, werden ingekleurd met Cetol HLS en daarna beschermd met een kleurloze laag Rubbol BL Magura. De gekleurde banden op het plafond van de erehal werden geschilderd met Rubbol BL Magura, een kras- en slijtvaste matte lak op waterbasis. Voor al het dekkend schilderwerk op houten objecten is gekozen voor Rubbol Satura Plus.