AkzoNobel
Bij Sikkens zijn we ervan overtuigd dat meer doen met minder essentieel is voor een succesvolle onderneming.
Door minder middelen te gebruiken helpen we mee om de CO2-voetafdruk te verkleinen en denken we vandaag al aan de generatie van morgen.
Daarom ligt ’meer doen met minder’ aan de basis van de producten en diensten van Sikkens
Sikkens maakt deel uit van AkzoNobel, als u meer wilt ontdekken over Planet Possible en de vorderingen die AkzoNobel maakt, klik dan hier.

Producten die meer bieden met minder

Een topprioriteit voor onze productinnovatie en -ontwikkeling is het verkleinen van de CO2-impact van de schilderwerken. Dit kan op verschillende manieren : door het vervangen van solventgedragen formules naar formules op waterbasis, door het maken van producten met zo weinig mogelijk VOS en door de duurzaamheid te vergroten zodat minder onderhoudswerken moeten uitgevoerd worden Het juiste duurzaamheidsniveau is van cruciaal belang

We hebben formules met een hogere duurzaamheid ontwikkeld zoals Ecosure Alphacryl Pure Mat SF en Alpha DuraClean voor projecten die een afwerking vereisen die de tijd kunnen trotseren. Langere onderhoudscycli betekenen niet alleen minder onderhoud en lagere productkosten, maar ook een lager grondstofverbruik en een kleinere CO2-afdruk gedurende de levensduur van een gebouw.

Aandacht voor producten op waterbasis
Door ons toe te leggen op technologieën op waterbasis dragen we bij aan de productie van efficiëntere afwerkings- en muurproducten met een lager VOS-gehalte.

Producten met een tikkeltje meer
Dankzij onze wereldwijd toonaangevende technische expertise kunnen we producten creëren waarmee onze leefruimtes efficiënter worden en minder grondstoffen verbruiken. We noemen dit Positieve Impact producten.

Sluiten Lees Meer

Diensten die meer bieden met minder

Als onderdeel van een wereldwijd bedrijf kunnen we lokale services ontwikkelen ter ondersteuning van duurzamere praktijken ter plaatse en dit overal ter wereld.

Zo ontwikkelen we services zoals verflevering in het groot en opslag ter plaatse om de verpakkingsvereisten en distributieafstand te verminderen.

Onze services helpen om het juiste product te identificeren vanuit het prestatie-, kosten- en duurzaamheidsperspectief.

Sluiten Lees Meer

De toekomst van onze sector mee vormgeven

We zijn er stellig van overtuigd dat onze algehele sector een aanzienlijk verschil kan betekenen om de sociale en milieugerelateerde problemen zoals klimaatverandering aan te pakken. We willen de regelgeving dan ook positief beïnvloeden. In Europa was AkzoNobel invloedrijk in het overeenkomen van nieuwe lagere VOS-waarden voor verf.

We hebben de leiding genomen om veiligere verfstoffen in te voeren in de gehele sector. We zijn trots op ons uitgebreide proces van productzorg. Door dezelfde reeks normen over de hele lijn toe te passen, hebben we vaak voorgelopen op de lokale wetgeving en ons leiderschap helpt om de complete markt te vooruit te helpen. We respecteren ook alle principes van Coatings Care® die de gezondheid, veiligheid en milieuprestaties bevorderen. Focussen op het gebruik van minder gevaarlijke chemische stoffen en het veilig gebruik van chemicaliën garanderen is één van de drijfveren van Sikkens innovatie.

Wereldwijd zijn we gepassioneerd over het ondersteunen van de verfsector en technische ontwikkeling. Zoals bijvoorbeeld in de schildersopleiding waar we verschillende technische cursussen bieden om professionals te helpen hun kennis en vaardigheden te verbeteren.

We zijn sterke voorstanders geweest van een initiatief voor heel Europa om een informatielevenscyclus voor ruwe verfgrondstoffen te ontwikkelen die iedereen kan gebruiken. Als voorzitter van het team dat verantwoordelijk was voor dit project hebben we belangrijke bijdragen geleverd. Het project heeft het inzicht van de sector omtrent de analyse van de verflevenscyclus naar een hoger niveau getild en opent de deur naar een duurzamere industrie. Meer informatie vindt u hier.

Sluiten Lees Meer

Hoe we zoveel meer doen

We zijn ervan overtuigd dat we geen duurzamere oplossingen kunnen aanbieden tenzij we binnen ons bedrijf het juiste voorbeeld stellen. Daarom passen we ontwikkelingen toe die elk aspect van ons werk duurzamer maken. Deze praktische acties die we in alle afdelingen van ons bedrijf toepassen, hebben ervoor gezorgd dat we de nr. 1 zijn in de wereldwijde Dow Jones Duurzaamheidsindex.

Klimaatverandering aanpakken
We kunnen onze verantwoordelijkheid opnemen door minder CO2 te produceren. Sinds 2009 hebben we onze voetafdruk met 15%* verlaagd (productiecyclus), dit betekent dat we inspanningen leveren om het risico op klimaatverandering te verminderen. Als bedrijf willen we nog eens 25% minder CO2-uitstoot produceren tegen 2020 in vergelijking met onze positie in 2012 (levenscyclus).

Deze inspanningen leveren we op verschillende fronten; door slimmere verfformules te ontwikkelen met een lager koolstofgehalte, gebruik te maken van hernieuwbare energie, energiebehoud en innovatieve productieprocessen toe te passen.

Groenere producten
Het is onze doelstelling om minstens 25% van onze inkomsten te realiseren uit de verkoop van producten die milieuvriendelijker zijn dan die van onze concurrenten. Uiteraard mits kwaliteits- en prestatiebehoud. Onze toonaangevende research- en ontwikkelingscapaciteit op wereldvlak wordt toegepast om een duurzaam productaanbod te ontwikkelen.

Minder oplosmiddelen
De huidige formules van Sikkens zijn het bewijs dat een lager oplosmiddel- en koolstofgehalte geen nadelige gevolgen heeft op de verfprestaties en dekkingskracht. We hebben het gebruik van VOS met 15%** verminderd sinds 2009.

We zijn echter nog niet tevreden en blijven de productprestaties verder ontwikkelen terwijl we de globale impact verminderen. Tegen 2020 willen we onze positie van 2012 met nog eens 18% verminderen.

Minder afval produceren
Vanuit een zakelijk en duurzaamheidsperspectief is het logisch dat we minder afval willen produceren.

Recente initiatieven zijn onder meer het minimaliseren van afval van grondstoffen door onze productieprocessen en batchplanning aan te passen. Er werd ook samengewerkt met onze hoofdleveranciers om minder afval te produceren tijdens het transport. Hierdoor hebben we in 2013 22% minder afval geproduceerd vergeleken met 2012. Tegen eind 2020 verwachten we nog een daling van 16% te realiseren.

*per ton productie, productiecyclus 2009 -2013 zonder ontmanteling
**qgemiddeld percentage VOS per liter 2009-2013

Investeren in mensen en gemeenschappen
Een duurzame toekomst zal afhankelijk zijn van mensen en vaardigheden. Daarom hebben we een sterk engagement om onze mensen te ontwikkelen en leveren we inspanningen om de gemeenschappen te ondersteunen waarin we wereldwijd actief zijn. Elk jaar selecteren we binnen het kader van ons “Gemeenschappelijk doel” initiatief verschillende sociale projecten die onze hulp het meest kunnen gebruiken. We werken daarvoor samen met onze partners om betere leefruimtes te creëren en kleur te geven aan het leven van mensen. We bieden professioneel advies over producten, kleur en verftechnieken, en in bepaalde gevallen voeren we het schilderwerk gratis uit. Soms leveren we een financiële bijdrage om de lokale gemeenschap te helpen hun visie waar te maken.

Le Grand Hornu, Mons
Groepszorgwoning Huize De Graef , Buggenhout


Sluiten Lees Meer