AkzoNobel

Kleurentrends

De fascinatie voor kleur zit Sikkens in de genen. Het voorspellen van de trend en kleuren vormt een essentieel onderdeel van onze taak. Hierdoor kunnen we perfect anticiperen op de wensen van onze klanten.

Colour Futures 2016

Ieder jaar brengt het Global Aesthetic Center van AkzoNobel een groep experts en trendwatchers van over de hele wereld bijeen om te bespreken welke grote trends ze wereldwijd voorzien in de komende jaren. De kleurspecialisten van het Global Aesthetic Center bij AkzoNobel werken die bevindingen vervolgens uit tot de jaarlijkse ColourFutures-publicatie, vol inspirerende ideeën. Van architect, interieurontwerper tot consument of woninginrichter: de fotografie vervat de nieuwste trends en laat zien wat er allemaal mogelijk is met verf in het interieur.

Bezoek de Website Colour Futures
Download het boek Colour Futures 2016
Bestel het boek Colour futures 2016

Bekijk de vorige versie: Colour Futures 2015

De kleur van het jaar: “Okergoud”

Een goudachtig okergeel; een kleur die fel genoeg is om de aandacht te trekken en goed te combineren is met andere tinten. Goud en goudtinten zijn alomtegenwoordig binnen de designwereld. Op designbeurzen, in grafisch ontwerp, maar ook in de architectuur, mode, beauty en het interieur is er geen ontkomen aan. Het is een mooie volgende stap, een natuurlijke ontwikkeling vanuit het koperoranje dat in 2015 kleur van het jaar was. Met het kleurpalet dat we eromheen hebben bedacht, is de Kleur Van het Jaar 2016 op allerlei manieren te combineren: ton sur ton, met natureltinten of tot een verrassend geheel.

Wil je het volledig pakket van het thema “Kleur van het Jaar 2016” in 1 keer bestellen, klik dan hier

De trends voor 2016

Sikkens lanceert dit jaar met Colour Futures vier nieuwe kleurtrends onder het overkoepelende thema “LOOKING BOTH WAYS”.

We staan op het kruispunt van twee tijdperken. Een interessant punt, vanwaar je twee kanten op een mooi uitzicht hebt: op het belang van tradities aan de ene kant en de zin van moderne innovaties aan de andere. Want hoe vanzelfsprekend digitale en andere hedendaagse techniek ook is geworden, toch blijken we graag naar het verleden te kijken als inspiratiebron voor het design van de toekomst. Dualiteit is dan ook het onderliggende thema voor de trends van 2016. Tegenstellingen spelen dan ook een rol in alle hiernavolgende trends: Heritage & Future, Dark & Light, The Grid & Letting Go en Words & Pictures.
De vier belangrijkste kleurentrends voor 2016 zijn:

HERITAGE&Future

De grondslag van je identiteit.

Alleen door aandachtig voor- en achteruit te kijken, wordt duidelijk waar je vandaan komt en waar je heen wilt. Het gebruik van vintage of antieke referenties om hedendaagse ontwerpen kracht bij te zetten, maakt dat extra duidelijk. Of het nu om een bedrijf of een persoon gaat: wie zijn verleden omarmt, wordt completer, kan de toekomst sterker tegemoet treden en die dus ook beter vormgeven. In het bijbehorende kleurenpalet spelen roodtinten een grote rol. Ze verbeelden een rijk erfgoed en hebben tegelijkertijd een toekomstgerichte frisheid.

Bekijk het kleurenpaletWORDS&Pictures

Het leven, vastgelegd.

Tegenwoordig worden we visueel overvoerd. Alles wat we doen, moet direct worden vastgelegd en op social media gedeeld. Het gevolg is dat kwantiteit belangrijker wordt dan kwaliteit en dat beelden hun zeggingskracht dreigen te verliezen. Maar het woord wint weer aan kracht, zeker wanneer het in de juiste context wordt gebruikt. Dat verlangen naar woorden is daarnaast terug te vinden in het gebruik van cijfers en letters als interieurdecoratie of architectonisch element. Alleen zijn woorden en beelden elkaars tegenstanders natuurlijk niet, ze vullen elkaar aan. Het kleurenpalet dat hierop is gebaseerd, maakt ruim gebruik van inktblauw en grafietgrijs, met daarbij als contrast, kleuren uit de smartphone- en socialmediawereld

Bekijk het kleurenpaletDARK&Light

Lang leve de nacht.

Een grote trend voor 2016 is het belang van duisternis. Onderzoek wijst uit dat het belang van een ongestoorde nachtrust niet moet worden onderschat en dat we eigenlijk alleen nieuwe energie opdoen in een lichtdichte omgeving. De balans tussen licht en donker telt, met andere woorden. Veel van de tinten in dit palet lijken naadloos in elkaar over te lopen, waarmee ze het karakter van het ‘gouden uur’ vangen: de tijd rond het ochtendgloren en de schemering

Bekijk het kleurenpaletTHE GRID&Letting go

Vrijheid binnen een kader

Om jezelf terug te vinden, moet je je soms losmaken uit het systeem, ook al is het maar tijdelijk. Het is een idee dat breed aanslaat.

Vrijheid is namelijk alleen te begrijpen binnen de context van beperkingen. Of in andere woorden: je kunt niet losbreken als er niks is om uit los te breken.

Productontwerp met organische vormen onderstreept datzelfde concept van ongebondenheid binnen bepaalde beperkingen. Daarop zijn de kleuren in dit palet gebaseerd. Levendig en speels, maar in toom gehouden door zwart en wit.

Bekijk het kleurenpalet